首頁 > 農業技術 > 花卉養殖 > 仙客來養殖方法 > 仙客來怎從單瓣變復瓣

仙客來怎從單瓣變復瓣

手機:M版  分類:仙客來養殖方法  編輯:夜衣人

仙客來怎從單瓣變復瓣 標籤:仙客來 花卉養殖 仙客來養殖方法

  從描述的情況來看,這株仙客來單瓣演化為復瓣,其內緣的新生花瓣有二種起源可能,一為套筒起源,一為雄蕊瓣化。

  從花瓣進化的角度來看,很多花卉的雄蕊花在自然界,尤其是在人工栽培條件下經常出現瓣化,即雄蕊變成花瓣狀,有時花瓣也產生自然增生現象,觀賞植物花瓣數由少到多的發展,便出現了從單瓣花經復瓣(半重瓣),直至重瓣花的歷程,反映了花型從簡單到複雜的趨勢。

  從形態發生的角度來看,上述仙客來由單瓣到復瓣的起源不外乎三種起源方式:

  一為積累起源。單瓣花的花瓣數目在一般情況下是固定的,但偶爾也出現增加或減少一二個花瓣的單株,經若干代的人工選擇,可使花卉數目逐代增加,直至形成復、重瓣花;但是這盆仙客來不存在經人工選擇逐代增加花瓣數的可能,此一起源方式可以排除。

  二為套筒起源。常見於合瓣花中,從其結構上看,雄蕊、雌蕊及萼片均未發生變化,而花冠則為2層-3層呈套筒狀;仙客來為合瓣花,若該仙客來的雄蕊數正常,則其內緣新生花瓣很有可能起源於合瓣花之套筒。

  三為雌雄蕊起源。很多觀賞植物的雄雌蕊可演化成花瓣狀,從而使花朵瓣數增加,形成復瓣或重瓣花,有時在一些品種的花心部位還可看到尚未完全瓣化的雄蕊;有些花卉品種中雌蕊也會發生瓣化。這株仙客來連續栽培花達4年-5年,而花瓣數又是逐漸增多的,若該仙客來雄蕊數減少之性狀觀察無誤,則也不排除由雄蕊演化成內質花瓣的可能;但據本人觀察,一般情況下瓣化程度不高為仙客來的復瓣化還與優越的人工栽培條件分不開,因為觀賞植物的復瓣性,在一定程度上受植物本身的生長勢、營養條件、栽培狀況和場所因素的影響,所以花卉的復、重瓣性,實際上是造成基礎與環境因素共同作用的綜合表現。

仙客來怎從單瓣變復瓣 相關推薦:

  • ·仙客來栽培
  • ·仙客來栽培養護技術
  • ·仙客來種植資料
  • 您正在瀏覽: 仙客來怎從單瓣變復瓣
    網友評論
    仙客來怎從單瓣變復瓣 暫無評論